Voorwoord 2019

Wij heten u van harte welkom op de 66e editie van het Concours Hippique te Buitenpost. 

Het experiment van vorig jaar om ons evenement pas om 12.00 uur te laten beginnen, is bijzonder succesvol uitgepakt. Het is een aanpassing aan de behoefte uit een veranderende omgeving. Hierin willen wij blijven vooroplopen. Dit jaar zijn wij bijzonder trots op ons programma. Dat Rixt van der Horst er voor gekozen heeft om haar olympiade paard Uniek NOP op 18 jarige leeftijd, afscheid te laten nemen van het grote publiek, op ons concours op het “Mejontsmaveld”, is een hele eer voor ons bestuur en onze vrijwilligers. In Buitenpost hebben wij als doelstelling om mensen kennis te laten maken met de paardensport en hiervan te laten genieten in een mooie ambiance. Onderdeel van deze doelstelling is vandaag de show die wordt ingevuld door de Nederlandse drafsport. Deze sport wordt in onze regio door vele liefhebbers beoefend en gevolgd. En maakt daarmee ook onderdeel uit van onze paardensport cultuur en traditie. Het maakt een bezoekje aan de draverijen meer dan waard.

Tijdens de onlangs gehouden Europese Kampioenschappen voor jeugd springruiters in Zuidwolde (Drenthe) maakten de Nederlandse ruiters en amazones een stevige vuist, door vier medailles te behalen. Deze positieve ontwikkeling van de jeugd, geeft de Nederlandse springsport en fokkerij weer nieuwe impulsen voor de toekomst. De springsport trekt mondiaal steeds meer publiek en blijft zich ontwikkelen, waarbij wereldwijd de concoursen via internet gevolgd worden door een grote brede groep liefhebbers. Het prijzengeld blijft groeien en trekt de aandacht van steeds meer externe investeerders. De Grote Prijs van Buitenpost is dan ook vanmiddag een belangrijke drager van ons non-stop programma. Vandaag doen er met het springen jeugd talenten mee, maar ook is er het podium voor een tweetal young riders rubrieken, voor zowel de tuigpaarden als de hackney discipline. Tot slot krijgt de jeugd voor het eerst bij ons een kans, bij het rijden van Friese tuigpaarden onder het zadel. Wij hebben de ambitie om deze rubrieken verder te laten groeien. Dit is de enige wijze om de sterk toenemende vergrijzing onder de deelnemers van de aangespannen rubrieken tegen te gaan.

Tot slot willen wij vanuit onze organisatie aangeven geen voorstander te zijn van de afsplitsing van de verschillende aangespannen disciplines van de KNHS. Die het paardenwelzijn, de happy athlete, fairplay en veiligheid van mens en dier hoog in het vaandel heeft staan. Deze belangrijke maatschappelijke uitgangspunten dienen te allen tijde door een onafhankelijke landelijke organisatie gewaarborgd te blijven.

Tiemen Dolfijn
Voorzitter van de Paardensportcommissie

top